Pages

Total Pageviews

Oct 27, 2011

KELI

Aku dengan ayah.
tak selalu bersependapat
selalu sahaja ada perkara yang ingin didebat
baru2 ni telinga aku agak berkulat
bila ayah aku kutuk Man.U kene blasah tak ingat
lepas itu aku buat muka ketat
perlian ayah lagi kuat


tapi ada satu lagi perkara yang buat aku dan ayah bersatu padu.
tapi perkara ini hanya akan terjadi jika emak tiada di rumah
jika emak mempunyai kegiatan sosial lain
Dan Kegiatan memasak Dserahkan pada aku.
Tapi ada satu masakan je aku tak berapa nak confident.


iaitu


Menggoreng ikan keli


Tahukah anda meggoreng ikan keli adalah suatu kegiatan yang boleh memudaratkan , dan juga membawa maut ! * muka serius


Dan tahukah juga anda menggoreng ikan keli merupakan perkara yang boleh merapatkan kasih sayang ayah dan anaknya? *ecewah!






dan kerana kegemaran ayah ialah ikan keli goreng. kami akan berganding bahu menggoreng sama2. Aku panaskan minyak, ayah letak ikan, aku tutp kuali guna tutp periuk, ayah tebalikkan ikan, dah masak, ayah angkat letak dlm pinggan yang aku pegang. Lepas tu aku dan ayah gelak sama2 tengok gelagat masing2.


Kalo boleh ukur jarak ayah aku dengan kuali masa terbalikkan ikan ade gamaknya panjang kl ke seremban . Kehkehkeh


Note : Mintak2 bakal suami aku tak suka makan ikan keli. kalo tak, mau aku panggil mak datang tolong goreng gamaknya,

59 comments:

  1. wah selera sama ngan ayah kak ezan lah ! ikan keliiii..nyum nyum

    ReplyDelete
  2. ok lah tu, ada jgak aktiviti bersama ngan ayahanda, sila buat aktiviti tersebut sebagai aktiviti mingguan :) KeliKhamis gitu gitu :)

    moga buleh diteruskan kepada suami dan anak anak :)
    hahah

    ReplyDelete
  3. arisha pun masih coward untuk goreng ikan keli..takutnya terpercik minyak panas kat muka..muahahahah..but klo lama2 dah terbiasa, it'll be very fine then! :D

    hehe. rapatnya anak dgn ayah ;)

    ReplyDelete
  4. Ikan keli sedap gila kot. Peberet. Tahniah lah berjaya masak keli. Hahaha.

    ReplyDelete
  5. insyaAllah nanti dpt suami yg suka mkn ikan keli.rasa nk goreng xda hal.nak siang ikan tu yg byk hal.hehe.

    ReplyDelete
  6. sgt heaven dapat goreng ikan keli tauuuuu....satu family akak suka..

    ReplyDelete
  7. sebab tuh aku suka kalau keli dimasak asam.biar pekat asal saja rasanya melekat.nikmat!

    ReplyDelete
  8. hahaha.ayah selalu berlainan pendapat kan kak.tapi sy tetap rs ayah lagi sporting.haha

    ReplyDelete
  9. kekasih hati sangat suka makan ikan keli, tapi naz tak makan ikan tu. WUWUWUW T_T

    ReplyDelete
  10. i tak makan ikan keli.. tapi i dah kawen..

    ok fine next...

    ReplyDelete
  11. ahhahahahah, baru tau ikan keli mmg ssh nak goreng..kikikikiii

    ReplyDelete
  12. jom la serang rumah ezan ramay2!!..bole mkn ikan keli kat sana..haha

    ReplyDelete
  13. suka keli.
    tapi nak goreng, mak aihh memang berbahaya.
    agagaga.

    ReplyDelete
  14. wah,pandai jugak goreng ikan keli.saya pandai makan je.haha

    ReplyDelete
  15. Hohoho~ Sy suka bebenor mkn ikan keli... feveret tu... kalau masak sambal cili api lagi faveret... :D

    ReplyDelete
  16. ikan meletop2 bila goreng..
    aneh..
    tp sedap..

    ReplyDelete
  17. ikan keli merapatkan silaturahim...fakta tu..hohohohoho

    ReplyDelete
  18. haha . untunglah ayah k. ezan nak tolong masak :) btw, nice entry :)

    ReplyDelete
  19. best2! time ni la nk spend time dengan ayah kan. :D lps ni boleh grng utk sye jgk sbb sye pon suke mkn keli.tapi kalau boleh, goreng berlada. heh demand pulak :p

    ReplyDelete
  20. hoho kena buat interview dulu be4 kahwin.
    kalo calon tuh suka mkn ikan keli reject arr awal2

    ReplyDelete
  21. eh..lauk lunch akak tadi ikan keli goreng.
    tapi tak meletup la pulak.
    sebab ikan keli akak kurus kurang lemak kot?
    logik?hahaha...

    ReplyDelete
  22. wow! blog anda sgt mju dr dulu! keep it up~~

    ReplyDelete
  23. A'aa ezan.. Ikan tu malatop2.. Oh risau juger dpt suami ske mkn ikan keli.. T lau ade org dtg minang kne list down mende ni awl2 kat bakal mak mentua.. Jarak dri KL Seremban yo? Muahahhahahahahaii!

    ReplyDelete
  24. Ni bukan cik Ezan yang masak, ayah je yang masak tu, cik Ezan tolong wat protection je. Hehehe~

    ReplyDelete
  25. aku dpt bygkn jarak antare penggoreng dgn kuali. memg jauh. aku pon slalu berjauhan camtu

    ReplyDelete
  26. hahahahhaa... pakai baju hujan lar ezan!! :D

    ReplyDelete
  27. aku xsuke memasak ape2 juga jenis perkara yg meletup2 dalam kuali.contoh lain adelah keropok lekor.hazab weh!

    ReplyDelete
  28. hahaha saya pun mintak mintak bakal suami sayang xmakan ikan dan ayam lgsung^^ makan sayur. goreng sayur lagi selamat dan berkhasiat. -.-"

    ReplyDelete
  29. haha. saye pun suke ikan keli goreng!

    dill.

    ReplyDelete
  30. sebelum nak balikkan ikan tu, kecikkan dulu api tahap paling kecik. nak lagi selamat matikan terus. agak da senyap baru tebalikkan then terus on balik api. eh, cam hebat je mengajar orang ^.^

    semoga ezan dapat suami penggemar tegar ikan keli ;D

    ReplyDelete
  31. aku pun tak suka ikan keli , haha

    ReplyDelete
  32. sy x mkn ikan sungai.bole da jd calon laki. ;))

    ReplyDelete
  33. aku pon suka ikan keli! lagi2 kalau goreng garing2!! perghhhhhhhh! makan tu je dengan sambal belacan! terangkat!
    ;D

    ReplyDelete
  34. hahaha. comel. gua nak ikan keli jugak.awrrr

    ReplyDelete
  35. huhuhuhu.. harus bertopeng besi masa nak goreng ikan keli sebab muka adalah aset penting tu.. rindu lak kat arwah ayah akak bila baca entri ezan ni

    ReplyDelete
  36. haha goreng ikan keli xpe g..aku plk mak aku ajar cara nk matikan ikan keli yg tengah idup..skrg,tobat + serik aku xmao dah ade sangkut paut ngn ikan keli.

    ReplyDelete
  37. tak apa , kalau suami suruh masak ikan keli, boleh kasi rapat dengan suami pula .

    keh3x~

    ReplyDelete
  38. kak ezan blaja awal2 lah goreng camne. eheh!

    ReplyDelete
  39. ikan keli kan sedap, . . . sebab tu ayah ezan suke kot, . . . kalau nak lindung muke dari minyak panas semase menggoreng, cuba pakai topi helmet motor yg ade "visor" tu, . . . dulu jali selalu pakai helmet mcm tu masa tengah berjinak-jinak belajar masak sejak sekolah menengah dulu, . . . tapi sekarang dah tak pakai helmet lagi bile memasak, dah biase, . . :D cube la k, :)

    ReplyDelete
  40. Orang jawa panggil ikan keli ni iwak lele.



    Aku minat ikan keli ni, mahu tak mahu kau kena biasakan goreng ikan tu la. Senang nanti... ;D

    ReplyDelete
  41. sweetnya father n daughter ni... jeles plak. hheee

    ReplyDelete
  42. suruh ayah kamu yang goreng nanti

    ReplyDelete
  43. Hehehe jangan risau eb x brapa layan ikan keli.. Tp klu susah² sngt eb saje yg gorengkn ye.. hehehehe.. dun worry bab masak² serahkan padaku dinda.. hahahahahaha..

    ReplyDelete
  44. haha.. cikmoon leh bayangkan gaya kamu masak.. ngee~

    dah lama xmkn ikan keli~ sbb mak fobia nak masak ikan keli.. huhu

    ReplyDelete
  45. ikan keli sedappp wooooooooo :D

    ReplyDelete
  46. 'Lepas tu aku dan ayah gelak sama2 tengok gelagat masing2.'

    sangat macam iklan DUMEX 321.

    baidewei, aku tak suka ikan keli.

    dan tak, ini bukan signal yang aku nak jadi suami kau.

    kalau itu kes nya, itu aneh.

    ReplyDelete
  47. u know what! td baru lunch makan ikan keli. best!

    ReplyDelete
  48. hahaha. memang meletup2 la.hati2

    ReplyDelete
  49. waaa~~ikan keli.fav gak tuh..

    tp kan aku mintak bg laki hang suka ikan keli..wah baru merapatkan kasih sayang..ehem**heee

    ReplyDelete

komen itu penyegar jiwa